Nytt i holken? Jajemen!

Av och till ser jag till våra holkar och sätter in nya böcker eller byter ut.
Inte fullt lika ofta uppdaterar jag den här sajten men nu är det dags! Nu har jag lagt upp ett nytt gäng, extra roligt eftersom flera av böckerna den här gången har anknytning till oss.

  1. Carin Hammarberg är bosatt utanför Sjöbo och arbetade under flera år som historisk guide på Christinehofs slott. Där blev hon inspirerad till den här boken som handlar om Ulla. Ulla fanns på riktigt på 1700-talet och var barnbarn till den mer kända Christina Piper.
    I boken ”I min syster skugga” som riktar sig till läsare i åldern 9-12 år berättar författaren Ullas historia så som hon har tänkt sig Ullas liv på slottet. Hon ska fylla 13 år och tillbringar sommaren i Skåne. Hennes liv ser helt annorlunda ut mot hur vi har det idag. Det är mycket som inte går för sig: hon får inte bli kär i stallpojken Jöns och det anses inte heller bra att Ulla tycker om att tillbringa dagarna tillsammans med den snälla kokerskan, madam Fridh.

2. ”I Boreal var det alltid vinter och mörkt nästan hela tiden.” – Så börjar Ingela Karlssons fantasysaga ”Boreal”. Huvudpersonen Sire är på rymmen hem till sin mormor när hon plötsligt går vilse och hamnar i det magiska landet Boreal. Där väntar man på henne. Drottningen av Boreal berättar att människorna håller på att förlora fantasin och bara Sire kan hjälpa dem att hitta den igen. ”Boreal” är inspirerad av samiska seder, nordisk folktro och naturens egna fenomen. Den är en allåldersbok och riktar sig till dig som gillar spänning, magi och äventyr. Ingela bor i Lund men har rötter i Norrbotten. Boken är hennes debut.

3. Ibland måste vi resa bort för att hitta hem. Så är det i feelgood-romanen ”Liten resa för stora beslut” som är Helen Bartofts debutbok. Den handlar om Isabelle som lever drömliv med make och halvvuxna barn men som upplever att något är fel. Vad är det hennes man döljer för henne? Isabelle tar time out och reser till Gotland för att reda ut sina tankar och känslor. Där blommar livskrisen ut och hon blir sjukskriven. I stugan bredvid hennes finns en man som väcker hennes intresse. Vad ska hända? Helen har dedikerat boken med tanke på oss bybor i Bjärsjölagård.

4. ”Jag är inte död – jag är bara gammal” är Ylva Floremans personliga och politiska essäbok där hon ställer omskakande frågor om hur livet ska se ut på ålderns höst. När Ylvas mamma blev oförmögen att ta hand om sig själv började en envis kamp mot byråkratin. Med den kampen kom alla frågor om hur det är att åldras i Sverige. Trots socialtjänstlagens formuleringar om ett värdigt liv, ser verkligheten annorlunda ut. Ylvas bok är rappt skriven, ifrågasättande och rolig – även om skrattet fastnar i halsen. Vem står ut med att inte bli trodd? Detta kan vara en av de djärvaste och viktigaste böckerna på länge. Ylva har en bakgrund som dokumentärfilmare och skribent och är bosatt utanför Ystad. Någon känner kanske igen Ylva som den som gjorde film om bilburen ungdom i Tomelilla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *